Půjčka bankovního i nebankovního rázu je v dnešní době nástrojem, s nímž si poradíte v nejrůznějších životních situacích. S pomocí vhodně zvoleného úvěru dokážete splatit neuhrazené složenky nebo jej naopak využijete k nákupu potřebných věcí. Každý dluh je ale závazkem a je nezbytné dát si pozor a poučit se z chyb jiných…

Vyvarujte se nejčastějších chyb

Spousta lidí je však mnohdy oslepena vidinou řešení dané finanční tísně a při uzavírání úvěrových smluv jednoduše chybuje. A takové chyby mohou vyjít v závislosti na jejich rozsahu pěkně draho.

Půjčíte si více, než dokážete splatit

Typická chyba číslo jedna. Potřebujete peníze na zaplacení složenek ve výši jen 1 000 Kč, a přesto si půjčíte částku 5 000 Kč. Zbylé peníze využijete pro svoji vlastní potřebu a „užijete si je“. Jenže, horší to pak rázem může být se splácením. Tento problém se netýká jen krátkodobých úvěrů, ale i těch dlouhodobých, kdy zájemci vidí jen konkrétní peněžní sumu, nikoliv to, jak ji budou splácet. Vždy si tedy půjčujte tolik, kolik opravdu potřebujete.

Zamlčujete osobní informace

Při schvalování žádosti je samozřejmě zapotřebí sdělit několik údajů, které se týkají nejenom těch identifikačních. Mnohdy je to výše výdělku, platební morálka a podobně. Vždy mluvte pravdu! V první řadě tím ochráníte sami sebe, protože bankovní či nebankovní společnost vám hned na začátku řekne, že takovou půjčku prostě nejste schopni splatit nebo naopak jste. Navíc, dnes už jsou finanční společnosti nuceny každého klienta důkladně prolustrovat, tudíž jakákoliv lež bude odhalena a může naopak hovořit proti vám.

Využívejte jen služby, které potřebujete

Každý poskytovatel vám kromě klasického úvěru nabídne řadu přidružených služeb, jež ovšem jsou spojeny s dodatečným poplatkem. Jednou je to možnost připojištění schopnosti splácet, jindy zase něčeho dalšího. Každopádně, než se k produktu necháte umluvit, velmi dobře se zamyslete, zda jej skutečně využijete. Tyto služby navíc totiž mohou představovat nežádoucí vícenáklady, kvůli nimž dáte za bankovní či nebankovní úvěr mnohem více, než byste museli.

Vycházejte ze správných informací

Vidíte lákavou nabídku na půjčku, jejíž úrok je od 3,5 % p.a. a hned se pustíte do vyplňování žádosti a podepisování smlouvy. Jenže, tato situace nemusí mít úplně šťastný konec. Obvykle se jedná o úrok bez jakýchkoliv přidružených poplatků a celkové náklady na úvěr se tak mohou nemile navýšit. A to pouze vlivem toho, že čerpáte ze špatných informací. Pokud jde o úrokovou sazbu, zaměřujte se spíše na roční procentuální sazbu nákladů označovanou, jako RPSN. Poskytovatelé také často lákají na ilustrativní příklady úvěru, konkrétní nabídka však může být úplně jiná.

Co podepíšete, to platí

Poslední chybou mnohých žadatelů o bankovní či nebankovní půjčky je nedostatečné prostudování úvěrové smlouvy těsně před jejím podpisem. Obvykle na to většina lidí přijde poté, když je třeba řešit jakékoliv nežádoucí situace. A pokud náhodou podepisuje něco, čemu dokonale nerozumíte, zeptejte se na to a nechte si jednotlivé pasáže či termíny důkladně vysvětlit. Možná byste se divili, co všechno lze nalézt ve smlouvách, potažmo v obchodních podmínkách. Například výši sankčních poplatků a podobné věci.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…