Deset dobrých rad, jak postupovat, na co myslet a na co si dát pozor, pokud se někdy rozhodnete vzít si půjčku u nebankovní společnosti. Ušetříme vám starosti a možná i nějaké peníze. Půjčky jsou v dnešní době dobře dostupné, ale v tom tkví i jejich zrádnost…

10 dobrých rad při půjčování peněz

  1. Mějte přehled o svých financích. Jaké máte příjmy a jaké máte výdaje? Snažte se vytvořit si finanční rezervu na nečekané výdaje, jedině tak se vyhnete potřebě půjčky při prvních výkyvech.
  2. Pokud si půjčujete peníze, půjčujte si je jen pro sebe. Nikdy si neberte úvěr pro jiného člena rodiny, nebo kamaráda. Za řádné splacení půjčky jste zodpovědni vy sami a všechny problémy, které nesplácení nese „půjdou“ za vámi. Zápis v registru dlužníků SOLUS může vydržet roky a zkomplikovat vám například žádost o hypotéku.
  3. Chraňte své osobní údaje. Neposkytujte nikomu jinému přístup k úvěrovému účtu. Hlídejte si své pečlivě osobní doklady a jejich ztrátu, či odcizení neprodelně hlašte na úřadech.
  4. Dobře zvažte, zda půjčku skutečně potřebujete. Krátkodobé půjčky jsou drahé a hodí se pouze ve zcela výjimečných případech. Nikdy je nepoužívejte pravidelně a nezvykejte si na ně. Uvažte dobře, zda-li peníze potřebujete na opodstatněné věci. Nesplácejte půjčku půjčkou!
  5. Půjčte si vždy jen tolik kolik skutečně potřebujete, ne víc. Dostupnost peněz může být lákavá, ale zrádná zároveň. Dobře si spočítejte, kolik vás půjčka bude stát a zda-li zvládnete splácet. I po odečtení všech nákladů a splátky půjčky byste neměli být na nule.
  6. Vybírejte zodpovědně a s rozvahou, nikoliv pod nátlakem akutních okolností. Nevyužijte první nabídku, která se nabízí, snažte se porovnat více variant (sledujte hlavně výši RPSN) a půjčku si předem propočítejte podle online kalkulaček na stránkách poskytovatelů (ta by měla být samozřejmou součástí).
  7. Zjistěte si o vybrané půjčce maximum informací. Na webu lze najít recenze a zkušenosti ostatních klientů, berte je s rezervou (často si je některé firmy píší sami), jisté vodítko ale poskytnou. Přečtěte si také návrh úvěrové smlouvy na webu dané firmy a projděte si ceník poplatků a sankcí.
  8. Rozhodně si pohlídejte datum splatnosti u malé půjčky, případně termín měsíčních splátek u dlouhodobějšího úvěru. Odchozí platba musí vždy jít na správný účet a mít správný variabilní symbol, aby poskytovatel byl schopen spárovat vaši platbu se splátkovým kalendářem.
  9. Pamatujte, že výše splátky by neměla přesahovat polovinu vaše příjmu.
  10. Dostante-li se do potíží se splácením, nehrajte „mrtvého brouka“. Neaktivita se v takové situaci rozhodně nikdy nevyplatí. Naopak, snažte se s poskytovatelem aktivně komunikovat a hledat řešení (např. v podobě odložení splátky, nebo prodloužení celkové doby splatnosti).

Půjčka SOS je vhodná na malé výdaje před výplatou

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…