Půjčit si peníze přes internet je poměrně snadné, zákony se v této oblasti sice významně zpřísnily, ale i tak se do potíží mohou dostat i žadatelé, kteří jsou dostatečně bonitní a na úvěr dosáhnou. Čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, aby se z malé půjčky nestal velký problém? Poradíme vám v dnešním článku…

Deset dobrých rad jak na půjčky

  1. Mějte perfektní přehled o svých financích, důležité je vědět nejen kolik každý měsíc máte a vyděláte, ale také kolik utratíte – a hlavně za co. Jedině tak dokážete plánovat finanční výdaje s předstihem a nečekaná složenka vás již nezaskočí a nebudete se muset obracet na úvěrové společnosti.
  2. Zvažte dobře, zda-li je půjčka skutečně jediným řešení nastalé finanční situace. Malé půjčky slouží k ojedinělému překlenutí obtížné situace, kvůli vysokému úročení ale rozhodně nejsou vhodné na běžné používání. Pokud se pro půjčku rozhodnete, ptejte se nejprve v rodině, u přátel a až po té v bance či nebankovní společnosti.
  3. Spočítejte si důkladně kolik vás půjčka bude stát, jaké jsou výše jednotlivých splátek a kolik celkem přeplatíte. Zjistětě si také výši případných sankcí a poplatků spojených s vedením úvěrového účtu. Pro srovnání s dalšími nabídkami se řiďte údajem RPSN, ten obsahuje všechny skutečné náklady spojené s půjčkou.
  4. Zjistěte si maximum informací o produktu ještě než o něj vůbec požádáte. Na internetu lze nalézt diskuse a zkušenosti ostatních lidí. Přečtěte si je, ale berte je s rezervou, často bývají falšené. Jisté vodítko vám ale poskytnout mohou. Přečtěte si úvěrovou smlouvu, většina poskytovatelů ji má vystavenou na webových stránkách.
  5. Chraňte si pečlivě své osobní údaje. Platí to nejen na internetu, ale i v běžném životě. Pokud ztratíte občanský průkaz, ihned to nahlaste a řešte. Na zcizené doklady se snaží vzít si úvěr celá řada podvodníků. Rozhodně se tedy nejedná o nic neobvyklého a neměli byste vzniklou situaci podcenit.
  6. Pokud si půjčujete peníze, půjčujte si je pro sebe. Je poměrně běžné, že si úvěr berou babičky na svá vnoučata a rodinní příslušníci mezi sebou. Pamatujte, že pokud nastane problém se splácením dotyčné osoby, k zodpovědnosti budete povoláni vy osobně, nikdo jiný. Totéž platí u velkých půjček, kde je ve hře otázka zastavení nemovitosti. Nikdy se nezaručujte za řádné splácení třetí osobou svým majetkem!
  7. Pokud se dostanete do potíží se splácením, nehrajte mrtvého brouka. Právě naopak, buďte aktivní a snažte se najít řešení ve spolupráci s úvěrovou společností. Řešení obvykle bývá hned několik.



Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…