Půjčky představují v dnešní době nástroj, který umožňuje rychle uhradit nečekané výdaje, investovat do zálib, bydlení a spousty dalších věcí. Pokud si však takových úvěrů vezmete více než dost, mohou přijít problémy se splácením dluhů. A to je nemilá situace, kvůli níž utratíte více peněž, v horším případě se setkáte s dluhovou pastí. Existuje však způsob, jak takovému neblahému scénáři předcházet.

Co je to konsolidace úvěrů?

Tím kýženým řešením je konsolidace úvěrů. Pojem, s nímž se v oblasti půjček můžete setkat poměrně často. Je nedílnou součástí bankovního i nebankovního segmentu. Pod výrazem konsolidace půjček si můžete představit jediné.

  • Sloučení
  • Sjednocení
  • Spojení

Ano, zjednodušeně řečeno, prostřednictvím konsolidace sloučíte hned několik půjček najednou. Nahradíte jednotlivé úvěry novým, který se bude pojit s lepšími splátkovými podmínkami. Když se nad tímto krokem zamyslíte, zjistíte, že vlastně dostanete spoustu zajímavých výhod, o nichž se více rozepíšeme v následujících řádcích.

Výhody konsolidace půjček

Jeden z největších kladů jsme si už prozradili. Cílem sjednocení několika půjček do jedné by mělo být získání lepšího úroku, díky čemuž ve výsledku ušetříte, než kdybyste spláceli každou půjčku zvlášť za starých a nevýhodných podmínek. Přece jenom, úvěrový trh se neustále mění a nikdo asi nechce platit více, než musí. Přínos ovšem čekejte i v mnoha jiných oblastech.

  • Získáte lepší kontrolu nad svými úvěrovými závazky
  • Domůžete se individuálního nastavení splátkových podmínek
  • Máte možnost obdržet peníze navíc

Sloučení je určitě příjemné z toho pohledu, že každý měsíc budete pravidelně řešit pouze jednu splátku svých dluhů. S konsolidací půjček odpadá chaos v tomto směru a přichází na řadu přehlednost. Pokud jste dostatečně bonitními klienty, máte možnost v rámci konsolidace požádat o další peníze navíc, které vám přijdou vhod. Zároveň může dojít k nastavení splátkového kalendáře dle vašich aktuálních možností. Například budete splácet více kratší dobu nebo si prodloužíte termín splatnosti a ten se promítne do nižších měsíčních splátek.

Nevýhody konsolidace půjček

Každé pro má samozřejmě své proti, o němž bychom se v rámci konsolidace úvěrů měli také zmínit. Jednou z největších nevýhod konsolidace mohou být vaše původní smluvní závazky. V nich může být uvedeno, že smlouvu lze předčasně ukončit a půjčku splatit dříve jen v případě uhrazení sankčního poplatku. A právě ten může výrazně narušovat výhodnost konsolidace půjček.

Chcete konsolidovat? Musíte být dostatečně bonitní

Konsolidace úvěrů samozřejmě neumí zachránit každého. Pokud nejste dostatečně bonitní a nedokážete ve velké míře splácet své závazky, je možné, že konsolidace vám příliš nepomůže. Může však problémy zmírnit, v lepším případě vyřešit. Pokud tedy chcete bezproblémovou konsolidaci svých úvěrů, měli byste být dostatečně bonitní. Pak máte šanci získat i něco navíc.

Na závěr ještě uvedeme, že konsolidace se může týkat odlišných typů půjček, které je možné sloučit.

  • Spotřebitelské úvěry
  • Kreditní karty
  • Bankovní půjčky
  • Hypotéky
  • Kontokorenty

I když budete své půjčky konsolidovat velice brzy poté, co jste si půjčili peníze, připravte se na to, že nová společnost vás i přesto podrobí důkladnému zkoumání vaší bonity. Přesně z těchto důvodů se vyplatí mít čistý registr dlužníků, do něhož je dosti často nahlíženo. Ostatně, bankám to přikazuje aktuální zákon o spotřebním úvěru. Poskytovatelé výhodných konsolidací nemusí být pouze banky, ale také nebankovní společnosti. O výhodnosti tohoto řešení se můžete přesvědčit i prostřednictvím speciálních online kalkulaček na internetu.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…