Již dávno naštěstí neplatí, že lze všechny nebankovní půjčky označit za neférové a podvodné. Novela zákona o spotřebitelském úvěru již před lety pročistila trh a zůstaly tak na něm pouze subjekty, které splnily všechny zákonné požadavky. Výsledkem toho je vydaná licence pro poskytování spotřebitelských úvěrů a všechny tyto firmy si můžete jednoduše vyhledat a prohlédnout na webu www.cnb.cz. Jak si prověřit právě vašeho poskytovatele půjčky?

Stále se bohužel lze setkat i s nekalými úvěry

Internetové inzerce, ale i spam, který přijde do vaší schránky velmi často obsahují podvodné nabídky úvěru, jejichž účelem je pouze vytáhnout peníze za zprostředkování úvěru od žadatele, ale přitom žádnou půjčku nezprostředkovat. Naštěstí se tomu lze poměrně snadno vyhnout, stačí si zjistit název poskytovatele a jeho IČ a následně si ho zkusit najít v seznamu regulovaných a registrovaných subjektů právě na stránkách České národní banky. Obecně určitě platí, pokud se nechcete spálit a přijít o peníze, nepůjčujte si v internetových diskusích a inzercích, od soukromých osob a prověřte si poskytovatele úvěru ještě předtím, než si vůbec o půjčku zažádáte. Jak na to?

Přejděte na stránky www.cnb.cz

Odskrolujte stránkou až úplně dolů, zde naleznete v patičce v levém sloupci odkaz Seznam regulovaných a registrovaných subjektů. Tato stránka slouží právě k vylistování a vyhledávání všech subjektů (a nejedná se pouze o poskytovatele spotřebitelských úvěrů, ale třeba i leasingu, bankovních domů atd.), které mají platnou licenci České národní banky a mohou tak v daném oboru podnikat.

Krok 1. z webu cnb.cz

Přejděte k vyhledávání

Vyberte odkaz „Přímé vyhledávání“ v levém postranním sloupci.

Krok 2. z webu cnb.cz

Vyplňte kontrolní kód

Aby nedošlo k vytěžování databáze, musíte opsat náhodně vygenerovaný šestimístný kód. Jednoduše ho tedy opište a klikněte na tlačítko „Potvrdit“

Krok 3. z webu cnb.cz

Vložit název nebo IČ prověřované firmy

Nyní jste se konečně dostali k formulář pro přímé vyhledávání, zde můžete vyhledávat podle celé řady parametrů (IČ, název firmy, jméno a příjmení, ale třeba i bydliště). Nejjednodušší a nejrychlejší je zadat IČ, to byste měli nalézt na stránkách poskytovatel úvěru, ale i v návrhu úvěrové smlouvy a na celé řadě dalších míst (zkuste třeba do Google zadat kombinaci „název firmy ič„ atd. Formulář odešlete klasicky tlačítkem „Výsledky vyhledávání“.

Krok 4. z webu cnb.cz

Nalezli jste? Skvěle!

Pokud firma v databázi České národní banky existuje, měli byste právě vidět podrobné informace o daném subjektu (viz obrázek níže), kromě názvu společnosti a adresy zde naleznete také do kdy je daná licence platná a pro jaké obory (nás by měl zajímat zejména termín „Nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru„). Pokud jste tedy záznam nalezly (níže pro příklad společnost Zaplo Finance s.r.o., která poskytujte úvěry Zaplo a Zaplo na splátky).

Krok 5. z webu cnb.cz

Oblíbené nebankovní úvěry licencovaných společností



Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…