Úvěrový trh je opravdu pestrý. Získat lze půjčky nejrůznějšího charakteru. Možná právě proto není výjimkou ani půjčka bez nahlížení do registru. I když si asi většina z vás nyní myslí, že jde o nějaké podvodné jednání, protože nic takového po novele zákona o spotřebitelských úvěrech asi nemůže existovat, jste na omylu.

Existují ještě půjčky bez registru?

Půjčky bez nahlížení do registru jsou skutečné a dokonce legální. Jen musíte vědět, kde je hledat. Na oko dobře vypadající produkt samozřejmě má své výhody a také nevýhody, s nimiž vás v nadcházejících řádcích podrobněji seznámíme.

Charakteristika půjčky bez nahlížení do registru

Pojďme se nejprve zaměřit na to, v čem je půjčka bez nahlížení do registru zajímavá a co přináší. Vzhledem k tomu, že úvěry tohoto typu jsou poskytovány bez nahlížení do registru, z logiky věci dosahují nižších hodnot. Tím pádem jsou spojeny i s kratší dobou splatnosti. Označovány jsou tedy jako krátkodobé půjčky, které je zapotřebí splatit do několika dní, týdnů, maximálně jednoho měsíce. Úvěry mají i řadu dalších charakteristických vlastností.

  • Jsou dostupné pro široké spektrum žadatelů.
  • Vypláceny jsou v hotovosti i bezhotovostně.
  • Požádat o ně můžete prostřednictvím online formuláře.

Klady u půjček bez nahlížení do registru pochopitelně doprovází i zápory a rizika. Vše výše uvedené je vykoupeno vyššími úrokovými sazbami a zároveň přidruženými poplatky. Neznamená to také, že by společnost žádné registry nekontrolovala, ze zákona musí každá z nich žadatele prověřit. Nicméně, není dáno jaké konkrétní registry přitom musí využít.

Jak funguje uvěrový trh bez registru?

Každý, kdo si chce půjčit peníze by měl vědět, že na trhu existuje hned několik registrů dlužníků. Jde o databáze, které sdružují informace o vašich půjčkách a zároveň o platební morálce. Tím nejznámějším je bezpochyby Bankovní registr klientských informací označovaný zkratkou BRKI. Dále je to také Nebankovní registr klientských informací NRKI a SOLUS.

Čtěte také: NÁVOD: Jak dosáhnout vymazání záznamu z registru dlužníků SOLUS

Když žádáte o standardní půjčku, banka či nebankovní společnost nahlédne do příslušného registru a zjistí, jak jste na tom se splácením, popřípadě ověří, jestli jste schopni takový úvěr řádně splácet. I když jsou zákony o spotřebitelských úvěrech poměrně striktní a přísné, přesto se v nich najde mezerka pro půjčky bez nahlížení do registru. Tento typ úvěru je pochopitelně vlastní primárně nebankovnímu segmentu. Banky jsou naopak v posuzování úvěruschopnosti klienta hodně přísné. Půjčka bez nahlížení do registru je do určité míry marketingovým tahem, přesto na takové produkty lze narazit. Poskytovány jsou bez ověření žadatele v registrech.

Vezměte v potaz všechna rizika!

Úvěry tohoto typu jsou výsadou vybraných nebankovních společností. Ty nejenom že nevyužívají registry neplatičů při čerpání dat o klientovi, ale zároveň do nich také nic nezapisují. Takoví poskytovatelé nenahlíží do Nebankovního registru klientských informací. Výjimečně se však mohou podívat do aktuálních exekucí díky registru CEE nebo použijí SOLUS.

V rámci tohoto modelu vzniká určitá úměra rizika. Společnost riskuje nesplácení závazků neověřeného klienta, proto nasazuje vyšší poplatky, úrokové sazby a půjčuje nižší částky. Je plně v rukách potenciálního žadatele o půjčku bez nahlížení do registru, aby si sám spočítal, zda je schopen plně splatit takový závazek. Do jisté míry má odpovědnost za určité riziko předlužení a možné sklouznutí do stavu exekuce. Tak to u snadno nabytých finančních prostředků zkrátka chodí. Na druhou stranu, půjčka bez nahlížení do registru může rychlým a snadným způsobem vykrýt krátkodobé období bez dostatku peněz. Obvykle se jedná o dobu do jednoho měsíce. Úvěr tohoto typu může být dobrým sluhou, ale také zlým pánem. Takové zvážení je už na každém žadateli.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…