Půjčky představují v dnešní době velice snadnou cestu k naplnění snů a každodenních potřeb. Banky a nebankovní společnosti vám poměrně rychle půjčí odpovídající finanční sumu, kterou musíte následně splácet. Někomu stačí jedna půjčka, jiný si jich dle vlastní bonity vezme hned několik, aby uspokojil své požadavky. Jenže, někdy se může stát, že natrefíte na nevhodnou půjčku a po podpisu smlouvy je už pozdě vrátit cokoliv zpět. Jindy vás splácení více úvěrů najednou doslova zahltí a začne to ohrožovat rodinný rozpočet. Těchto neblahých scénářů je pochopitelně více než dost. Jestliže nemáte tušení, jak si v takové situaci poradit, přinášíme vám adekvátní řešení.

Nikdy si neberte další půjčku!

Pokud žijete v domnění, že jednou půjčkou můžete splatit tu druhou, je to velice špatná myšlenka. Tak tomu rozhodně není. Právě „vytloukání klínu klínem“ je asi tím nejhorším rozhodnutím, jež můžete udělat. Úvěry se vám mohou neustále nabalovat, což se projeví ve zvýšení výdajů na splácení a podobně. Když víte, že nejste schopni splácet jednu půjčku, rozhodně si neberte žádnou další na ostatní potřeby. To je opět cesta do nekontrolovatelné dluhové pasti. Z toho plyne, další půjčku rozhodně ne. Existuje pouze jediná výjimka, kdy se vyplatí vzít si jiný úvěr…

Sjednocení půjček do jedné

Je to konsolidace půjček, pod kterou si můžete představit sloučení vícero finančních závazků do jednoho. K tomu musí pochopitelně docházet pouze za předpokladu, že se pro vás stane výsledek patřičnou úsporou. To znamená, že součet vašich dosavadních měsíčních splátek bude vždy nižší než jedna nová splátka za daný úvěr. Ve prospěch konsolidace půjček pochopitelně hovoří i řada dalších kladů.

Sjednocením úvěrů se zbavíte administrativní zátěže a nemusíte hlídat více splátek najednou. V půjčkách budete mít větší přehled. Pokud budete dostatečně bonitním klientem, pak můžete v rámci konsolidace požádat o další peníze navíc. Ty jsou pak využitelné v podstatě na cokoliv. Konsolidaci za vás obvykle kompletně zpracuje nový poskytovatel výhodné půjčky. Ve výsledku se tak nemusíte o cokoliv starat.

Pozor na poplatky, které mohou konsolidaci znevýhodnit

U sjednocení půjček je však třeba přemýšlet. Největší pozor si dávejte na poplatky spojené s předčasným ukončením původních smluvních podkladů. Dřívější výpověď staré půjčky totiž může přinášet jisté poplatky, a i ty je třeba započítat do celkové výhodnosti konsolidace úvěrů.

Oddlužení a dluhové poradny

Pokud nenajdete dostatečně efektivní řešení v podobě výhodné konsolidace půjček je zřejmé, že vás čeká asi poslední možná varianta. A tou je odstranění všech vašich dluhů za pomoci oddlužení. Tento proces je pochopitelně velkým zásahem do života každého člověka. Znamená to, že se vzdáte všeho svého majetku, který padne na pokrytí dluhů. A pokud tomu tak nebude, během dalších pěti let musíte splatit alespoň třicet procent z dlužné částky. Teprve posléze vám bude odpuštěna zbývající část dluhu. Nyní máte ještě možnost využít i druhou variantu, a to splatit během tří let šedesát procent svých dluhů. V tomto splátkovém období počítejte s tím, že vaše finance a příjmy budou důsledně kontrolovány, a to prostřednictvím insolvenčního správce. Samotnou žádost o oddlužení je vhodné konzultovat s odborníky, protože její nesprávné vyplnění nebo formulování může vést k zamítnutí a oddálení možného oddlužení. S půjčkami proto nakládejte tak, abyste nikdy nemuseli řešit žádnou z výše uvedených situací.

Dobré rady na závěr

  • Snažte se s poskytovatelem úvěru aktivně řešit vzniklou situaci
  • Pokud máte více půjček, které vám přerůstají přes hlavu, zvažte jejich konsolidaci
  • Konsolidovat je možné pouze takové úvěry, které řádně splácíte
  • Neberte si další půjčku, kterou byste „zalepili“ tu předchozí
  • Neberte si půjčky o soukromých osob a skrze internetové inzerce
  • Pokud si nevíte rady, obraťte se na dlouhovou poradnu

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…