Půjčku můžete v dnešní době získat od nejrůznějších poskytovatelů. Když máte potřebu vzít si úvěr na financování libovolných potřeb, myslete vždy na několik základních věcí. Jsou to taková nepsaná pravidla bezpečného úvěrování, s nimiž máte záruku, že se vyhnete nekalým praktikám vybraných firem. Jde především o ty nebankovní, protože bankovní segment je sám o sobě poměrně spolehlivým.

Začněte u výběru nebankovní společnosti

Současný trh s nebankovními půjčkami je důsledně regulován Českou národní bankou. I přesto byste měli být ostražití při volbě toho či onoho poskytovatele. Vaším prvotním krokem při ověření konkrétní společnosti musí být kontrola registrace dané firmy u ČNB. Pak přistupte ještě k ověřování kvality nabízených služeb, potažmo půjček. Více informací můžete nalézt kupříkladu na internetu, popřípadě u lidé z okolí. I to může být částečně vypovídající faktor, který vám pomůže při rozhodování.

Přehledné splátkové podmínky

Když se dostanete do užšího výběru nebankovních společností nebo budete mít jednoho favorita, obratem se zaměřte na obchodní podmínky. Právě ty musí být jasně vypovídající a férové. Všemu musíte do nejmenšího detailu rozumět, respektive se řiďte tím, že podepisujete jen to, co je vám naprosto jasné. Ve splátkových podmínkách si pohlídejte prezentaci nejrůznějších poplatků. Rozhodně se vyhýbejte jakýmkoliv platbám za vyřízení půjčky, vedení úvěrového účtu a podobné věci. Na trhu totiž existuje přemíra poskytovatelů, jež vám takové služby nabídnou zcela zdarma.

Klíčovým údajem se pak stává i hodnota RPSN neboli roční procentuální sazba nákladů. Ta pojí úrok se všemi přidruženými poplatky vynaloženými za rok, takže na první pohled ihned víte, jak nákladný úvěr bude.

Půjčujte si jen tolik, kolik dokážete splatit

V rámci pravidel bezpečného úvěrování nezapomínejte ani na vlastní soudnost. Půjčujte si pouze tak vysoké částky, s jejichž splácením nebudete mít výraznějších problémů. K nalezení odpovědi na takovou otázku můžete přistupovat poměrně jednoduše. Stačí si spočítat všechny příjmy a výdaje v rodině. Pak využijete některou z dostupných internetových kalkulaček, jež vám prozradí, jak vysokou sumu můžete v rámci daného úvěru splácet. Obě hodnoty porovnáte a na první pohled vidíte, jestli vše budete schopni hradit řádně i v případě, kdyby se náhodou objevily jiné nečekané výdaje. Výhodnou nabídkou může být také první bezúročná půjčka (nabízí ji například Zaplo.cz) u takového úvěru vrátíte v řádném termínu stejnou částku, jakou si půjčíte.

Nezalekněte se ověřování platební morálky

Nakonec zmíníme ještě jednu věc, která by se pro vás určitě neměla stát žádným postrachem. Nezalekněte se jakéhokoliv výraznějšího ověřování vaší bonity. Jde o procesy, které jsou bankovním a nebankovním společnostem nařizovány Českou národní bankou. A ve své podstatě je to správně. I díky tomu zjistíte, zda jste dostatečně bonitní a budete schopni svůj úvěr splácet. Připravte se na to, že kromě totožnosti bude ověřována velikost vašeho pravidelného výdělku, záznam v registrech dlužníků a podobné věci. Držte se pravidel bezpečného úvěrování a využívejte půjčky pro financování čehokoliv.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…