Pokud chcete získat úvěr pro financování vlastních potřeb, musíte nejprve požádat vybranou banku či prověřenou nebankovní společnost. Ty vaši žádost zpracují a na základě nejrůznějších faktorů vynesou rozsudek. Tím bude buď kladné schválení požadavku nebo naopak jeho zamítnutí. Právě druhá zmiňovaná varianta je celkem nemilou záležitostí a může postihnout naprosto každého. Jestliže vás zajímá, z jakých důvodů jsou nejčastěji zamítány žádosti o půjčky, přinášíme vám je.

Záznamy v registrech dlužníků

Ano, ony pověstné databáze dlužníků jsou jedním z největších strašáků potenciálních žadatelů o úvěr. Aktuální zákon o spotřebitelských úvěrech poskytovatelům půjček jasně přikazuje, že musí před schválením žádosti důkladně prověřit splátkové schopnosti budoucího klienta. A jak jinak tomu dostát lépe než se podívat na platební morálku do dostupných registrů dlužníků. Většina poskytovatelů úvěrů lustruje především níže uvedené registry.

  • Zájmové sdružení právnických osob SOLUS
  • Bankovní registr klientských informací BRKI
  • Nebankovní registr klientských informací NRKI

Špatné záznamy obvykle nejsou tolerovány a dochází k zamítnutí požadavku. Naopak pozitivní záznam vám může přijít vhod.

Pracovní smlouva a malý příjem

Výsledek schvalovacího řízení se pochopitelně úměrně odvíjí především od celkového příjmu žadatele. V tomto směru je přihlíženo ke dvěma základním věcem. Tou první je jistě pracovní smlouva. Ta by měla být primárně uzavřena na dobu neurčitou. Pokud je na dobu určitou, mělo by toto období překlenout celkovou dobu splatnosti půjčky.

Výše příjmu je pak klíčovým údajem k tomu, aby si banka či nebankovní společnost ověřila to, zda budete své závazky schopni splácet či nikoliv. Při vyšších úvěrech vyžadují poskytovatelé od klienta také informace spojené s jeho dalšími výdaji, jako jsou hypotéky, jiné úvěry apod. Teprve následně dochází k porovnání příjmů a výdajů a pracuje se s výsledkem. K individuálnímu posuzování příjmů dochází u rizikovějších skupin, jakými jsou matky na mateřské dovolené, důchodci a studenti. Takže i nevhodná pracovní smlouva nebo malý výdělek se mohou stát tím, proč vám bude zamítnuta žádost o půjčku.

Nesmíte mít žádné exekuce

Osobní bankrot a exekuce jsou v poslední době hodně zmiňovanými pojmy. Pokud se vás některý z nich týká, pak si buďte jisti, že minimálně u banky bude vaše žádost o peníze automaticky zamítnuta. Pár vybraných nebankovních společností vám za určitých podmínek možná bude schopno nabídnout takovou půjčku. Připravit se však musíte na to, že musíte mít spolužadatele či ručitele. Ve většině případů ale dochází k zamítnutí takové žádosti.

Lze ovlivnit schvalování žádostí o půjčky?

Jestliže chcete udělat něco proto, aby váš požadavek na konkrétní finanční částku prošel bez jakýchkoliv obtíží, vezměte si ponaučení z výše uvedených informací. To znamená, buď zvyšte svůj pravidelný příjem nebo naopak minimalizujte ostatní výdaje. Pokud máte všechny dluhy řádně uhrazené, požádejte o výmaz starého záznamu z registru dlužníků, a nakonec ještě jedna dobrá rada. Když vám banka či nebankovní společnost nechce půjčit tak vysokou peněžní částku, zkuste jednoduše požádat o menší obnos.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…