I přes prázdniny pracujeme na vylepšování našeho katalogu nebankovních půjček. Nově jsme přidali a ručně aktualizovali u všech produktů RPSN. Tento údaj (narozdíl od častěji používané úrokové sazby) skrývá skutečně všechny náklady spojené s úvěrem a proto je pro porovnání produktů mezi sebou klíčový.

RPSN u všech nebankovních půjček

Ručně jsme proto prošli weby všech nebankovních poskytovatelů a v rámci webu sjednotili tuto hodnotu. Zcela jsme přitom opustili zobrazování běžné úrokové sazby, kterou nepovažujeme za dostatečně vypovídající – u některých společností jsou totiž rozdíly mezi propagovanou úrokovou sazbou a skutečným RPSN v desítkách procent!

Jaká je rozumná výše RPSN?

To je dobrá otázka, kterou si jistě klade každý, kdo o úvěru uvažuje a snaží se nabídky porovnávat mezi sebou. Odpověď je nasnadně – co nejnižší. Rozdíly ale přitom mohou být veliké. Je běžné, že u krátkodobých půjček se splatností do 30 dnů se může RPSN (tedy roční úroková sazba nákladů) v kombinaci s krátkou splatností vyšplhat na stovky až tisíce procent. Jak je to možné?

Proč mají „rychlé půjčky“ tak vysoké RPSN?

Uveďme si jednoduchý příklad pro lepší pochopení. Představte si nyní, že půjčíte svému dobrému kamarádovi např. 1000 Kč a on vám za týden tuto sumu vrátí a z vděku přidá ještě 70 Kč navrch (to jest deset korun za každý den půjčky). Úrok je pouze 7 % – nic závratného řeknete si jistě – avšak RPSN dosahuje astronomického čísla 3305 % p.a.! Zkrátka, hodnotit krátkodobou půjčku (v řádu dnů a týdnů) vzorcem pro výpočet roční úrokové sazby není optimální. Přímé srovnání v rámci dané kategorie je ale stále vypovídající!

Další články

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…